14. 6. 2020

Rebarborová galetka

Sezóna rebarbory je krátká, může se sklízet jen asi do poloviny června, poté už je v ní moc kyseliny šťavelové. Letos jsme ji stihli díky našim přátelům, kterým roste na zahradě, a při včerejší návštěvě jsme jí dostali s sebou domů. Z části jsem dnes upekla galetku a ze zbytku uvařím džem, ať si jí můžeme vychutnat co nejdéle.

Přísady

Těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 150 g smetanového sýra (dala jsem kombinaci lučiny a tvarohu)
  • 80 g másla, studeného
Náplň:
  • 450 g očištěných stonků rebarbory
  • 80 až 90 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany
  • 6 jahod, pokrájených (nemusí být)
Na okraje galetky:
  • 1 vejce, prošlehané
  • třtinový nebo krupicový cukr na posypání okrajů

Postup

Nejdříve uděláme těsto - do mísy dáme mouku, sůl, cukr, smetanový sýr a pokrájené studené máslo. Rychle uhněteme těsto a dáme ho alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

Rebarboru oloupeme a pokrájíme a v misce smícháme s cukrem, škrobem a jogurtem nebo smetanou.

Odpočaté těsto vyválíme na pečícím papíru na tenkou kulatou placku. I s papírem přesuneme na plech. Do středu dáme rebarboru a pokrájené jahody (pokud pustila tekutinu, necháme ji v misce) a rozprostřeme tak, aby zůstal volný okraj. Ten přehneme přes rebarboru, potřeme ho vajíčkem a posypeme cukrem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 210 stupňů asi půl hodiny. Před koncem (asi tak 10 minut) můžeme ovoce polít zbylou tekutinou se škrobem a cukrem, kterou rebarbora pustila, a dopečeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat