Gnocchi nemusí být jen bramborové. Dokonce si možná více pochutnáte na těchto ricottových, jsou jemnější a ještě k tomu snazší a rychlejší. Podávala jsem je s račjatovo-zeleninovou omáčkou, ale můžete zkusit i jiné omáčky, např. smetanovo-špenátovou nebo houbovou.
Přísady (na 5 až 6 porcí)
Gnocchi:- 500 g ricotty - příp. do uvedeného množství tvaroh nebo lučina, pokud nemáte tolik ricotty
- 1 hrnek strouhaného parmazánu
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 vejce
- 1 žloutek
- sůl
Omáčka:
- 1 menší mrkev, nastrouhaná nahrubo
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- půl červené papriky, nakrájené na kostičky
- 1 konzerva sekaných rajčat
- cca 300 ml rajčatového pyré
- lžička sušené bazalky
- sůl
- cukr
K podávání:
- strouhaný parmazán
- lístky bazalky
Postup
Nejdříve si připravíme omáčku, protože gnocchi jsou rychle hotové. Na oleji osmahneme mrkev, přidáme česnek a papriku a po orestování sekaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pod pokličkou necháme povařit.
Do mísy dáme ricottu (pokud ji máme méně, můžeme část nahradit lučinou, tvarohem apod.), přidáme parmazán, mouku, vejce a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které trochu lepí. Vyválíme na válečky (tlusté přibližně jako tlustý palec), můžeme podsypat moukou. Válečky rozkrájíme na špalíčky.
Do osolené vroucí vody všechny špalíčky naházíme a po jejich vyplavání (cca 2 minuty) chvilinku povaříme, už jen asi minutu. Gnocchi scedíme a podáváme s rajčatovou omáčkou, posypané parmazánem a lístky bazalky.
Žádné komentáře:
Okomentovat