30. 6. 2020

Ricottové gnocchi s rajčatovou omáčkou

Gnocchi nemusí být jen bramborové. Dokonce si možná více pochutnáte na těchto ricottových, jsou jemnější a ještě k tomu snazší a rychlejší. Podávala jsem je s račjatovo-zeleninovou omáčkou, ale můžete zkusit i jiné omáčky, např. smetanovo-špenátovou nebo houbovou.

Přísady (na 5 až 6 porcí)

Gnocchi:
  • 500 g ricotty - příp. do uvedeného množství tvaroh nebo lučina, pokud nemáte tolik ricotty
  • 1 hrnek strouhaného parmazánu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
Omáčka:
  • 1 menší mrkev, nastrouhaná nahrubo
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • půl červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 konzerva sekaných rajčat
  • cca 300 ml rajčatového pyré 
  • lžička sušené bazalky
  • sůl
  • cukr
K podávání:
  • strouhaný parmazán
  • lístky bazalky

Postup

Nejdříve si připravíme omáčku, protože gnocchi jsou rychle hotové. Na oleji osmahneme mrkev, přidáme česnek a papriku a po orestování sekaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pod pokličkou necháme povařit.

Do mísy dáme ricottu (pokud ji máme méně, můžeme část nahradit lučinou, tvarohem apod.), přidáme parmazán, mouku, vejce a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které trochu lepí. Vyválíme na válečky (tlusté přibližně jako tlustý palec), můžeme podsypat moukou. Válečky rozkrájíme na špalíčky.

Do osolené vroucí vody všechny špalíčky naházíme a po jejich vyplavání (cca 2 minuty) chvilinku povaříme, už jen asi minutu. Gnocchi scedíme a podáváme s rajčatovou omáčkou, posypané parmazánem a lístky bazalky.



Žádné komentáře:

Okomentovat