24. 9. 2020

Domácí italská pizza


Nejlepší domácí pizza, která se mi povedla! Za recept vděčím mamachef.cz. Obložení dejte podle své chuti, tentokrát jsem dala mozzarellu a trochu šunky, příště vyzkouším i jiné varianty. Z uvedeného množství jsou 2 pizzy na klasický plech.

Přísady

  • 250 ml vlažné vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru
  • 10 g soli
  • 20 g olivového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • příp. krupice nebo hrubá mouka na podsypání

Sugo na potření:
  • 250 g drcených rajčat (lze nahradit rajčatovým protlakem, naředěným)
  • 1 lžička sušených italských bylinek (nebo oregano + bazalka)
  • malý stroužek česneku
  • sůl

Postup

Do mísy dáme mouku a sůl, v menší misce smícháme vlažnou vodu s droždím, cukrem a olejem a tuto tekutinu vlijeme do mouky. Vypracujeme hladké, pružné těsto (podle potřeby přidáme trochu vody nebo mouky), v robotu necháme míchat cca 10 minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Troubu rozpálíme, co to jde, klidně na 280 stupňů a necháme v troubě rozpálit i samotný plech. 

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny (nebo na třetiny, pokud chceme mít kulaté pizzy) a vyválíme nebo vytáhneme na velkou a velmi tenkou placku (používám kombinaci obojího :-)) a potřeme rajčatovým sugem a obložíme podle chuti - např. šunkou a mozzarellou.

Na horký plech opatrně pizzu přeneseme (přesouvám ji i s papírem na pečení) a pečeme cca 10 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat