14. 9. 2020

Kynuté šneky s pudinkem a malinami


Recept jsem našla ve starším vydání časopisu Apetit a je původně od Lucie Knyové. Šneky mne zaujali hned, jak jsem je uviděla, kynuté těsto mám moc ráda, ale zajímala mne náplň - místo obvyklé tvarohové je použit vanilkový pudink.

Přísady

  • 25 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka, vlažného
  • 70 g krupicového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla + 1 až 2 lžíce na potření
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • velká špetka soli
  • bílek na potření
Náplň:
  • 450 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 až 2 lžíce cukru
  • cca 350 g malin nebo borůvek (mražené necháme povolit)

Postup

V ohřátém mléce necháme spolu s lžící cukru vzejít z rozdrobeného droždí kvásek. Do mísy odvážíme mouky, cukr, přidáme sůl, žloutky, máslo a olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme kynuté těsto, které podle potřeby můžeme zahustit trochou mouky. Když je těsto soudržné a nelepí se, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca hodinu až hodinu a půl).

Mezitím si uvaříme z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Za občasného míchání (aby se neutvořil škraloup)  ho necháme vychladnout. 

Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o tloušťce cca půl centimetru, potřeme ho rovnoměrně pudinkem a posypeme ovocem (pokud nemáme čerstvé ale mražené, necháme ho povolit). Po delší straně stočíme do rolády a nakrájíme na šneky tlusté asi 2 cm (nejlépe to půjde nití jako krájíme knedlíky).

Šneky pokládáme na plech vyložený papírem v dostatečných rozestupech a necháme na plechu čtvrt hodiny dokynout. Poté je potřeme bílkem a v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 20 až 25 minut dozlatova.

Po upečení šneky potřeme rozehřátým máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat