19. 9. 2020

Mrkvové řezy s polevou


Tyhle řezy se povedly, zařazujeme je mezi oblíbené! Není to žádná dusivá buchta, ale vláčné řezy, které jsou i trochu zdravější - v těstě je mrkev a jablko a celozrnná špaldová mouka. Poleva není čokoláda, ale máslo s kakaem a cukrem. Těsto jsem měla trochu řidší, příště přisypu mouku (záleží na šťavnatosti mrkve a jablka i na velikosti vajec).

Přísady

  • 4 malá nebe 3 střední vejce
  • špetka soli
  • 125 g krupicového cukru
  • 10 lžic oleje (např. řepkového nebo slunečnicového)
  • 200 g nastrouhané mrkve, najemno
  • cca 150 g nastrouhaného jablka, nahrubo 
  • 150 g hladké špaldové celozrnné mouky
  • 200 g hladké klasické mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250 ml mléka
Poleva:
  • 50 g másla
  • 2 až 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 3 až 4 lžíce cukru (dejte ho podle vaší chuti)
  • nastrouhaný kokos na posypání

Postup

Vejce s cukrem a špetkou soli vyšleháme do světlé nadýchané pěny (nejlépe v robotu). Přidáme olej, mrkev spolu s jablkem a poté střídavě vmícháme mouky smíchané s práškem do pečiva a mléko.

Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 pečeme cca půl hodiny (propečenost zkusíme zapíchnutím špejle).

Rozpustíme máslo, přidáme kakao a cukr a dobře promícháme. Polevu natřeme na upečený koláč a posypeme kokosem.

Žádné komentáře:

Okomentovat