31. 1. 2021

Rizoto z mletého masa


Máte rádi kopečkové české (nebo také srbské) rizoto? Chuťově i přípravou je odlišné od italského, ale neméně chutné. Pokud máte, přidejte hrášek (ať už mražený nebo konzervovaný). 

Přísady

  • 200 až 300 g mletého masa (ať už hovězí nebo mix)
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • olej
  • sůl, pepř
  • 1 až 2 stroužky česneku, prolisovaný
  • 1 až 2 lžičky sladké papriky
  • 2 červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce (1 malý) protlak
  • trochu cukru na doslazení
  • 1,5 hrnku rýže
  • 3 hrnky vody
  • 200 g strouhaného sýra na posypání

Postup

Cibuli zesklovatíme na oleji, přidáme maso a důkladně opečeme. Vařečkou ho přitom rozdělujeme na malé kousíčky. Vmícháme kostičky papriky, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Nakonec zasypeme sladkou paprikou, necháme ji krátce rozvonět a přidáme protlak. Naředíme vodou a cca 20 minut dusíme. Podle potřeby dochutíme cukrem.

Rýži uvaříme zvlášť v hrnci nebo připravíme v troubě (na másle osmahneme suchou rýži, zalijeme horkou vodou, osolíme, přivedeme k varu přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě při 200 stupních asi 15 až 20 minut).

Hotovou rýži smícháme s masovou směsí a podáváme sypané sýrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat