4. 2. 2021

Losos s křenovým dipem a pečenou zeleninou


Jedna z nejčastějších úprav lososa u nás. Máme ji tak rádi, že pečeného lososa se zeleninou máme každoročně jako štědrovečerní večeři. Na fotce je množství pro 2 osoby, ale recept uvádím klasicky pro 4 osoby.

Přísady

  • 4 malé červené řepy, nakrájené na silnější plátky
  • 6 mrkví, podélně přepůlených
  • 6 brambor, nakrájené na měsíčky
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4x 150 g filet z lososa s kůží
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice

Na dip:
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 150 ml husté zakysané smetany
  • 1 lžíce jablečného octa (dala jsem červený vinný)
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • sůl, pepř

Postup

Troubu předehřejeme na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů.

Zeleninu osolíme a promícháme s olejem, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 30 minut.

Lososa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí (pro malé děti hořčici vynechávám). Přidáme ho k zelenině a pečeme dalších 10 minut.

V malé misce promícháme křen, smetanu, ocet a kopr a podle chuti osolíme a opepříme. Dip podáváme k pečené zelenině a filetům z lososa.

Žádné komentáře:

Okomentovat