14. 2. 2021

Bábovka s hruškou a ořechy


Podle manžela jedna z nejlepších bábovek, co jsem kdy pekla. Kombinace hrušky, ořechů, skořice a kakaa vážně funguje. Není to žádná dusivka, ale je vláčná díky hrušce a smetaně a voňavá díky skořici a kakaa. Nebojte se část hladké mouky nahradit celozrnnou, na chuti to nijak neubírá. Recept ocení ti, kdo mají rádi rychlé pečení, suroviny se odměřují na hrnky (použijte hrnek o objemu 250 ml). Recept je z blogu a skvělé kuchařky Garden and Kitchen.

Přísady

  • 3 celá vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • necelá polovina hrnku oleje
  • 1 hrnek zakysané smetany (příp. tučného jogurtu)
  • 1 hruška, nastrouhaná nahrubo
  • 1 a půl hrnku špaldové mouky (půl hrnku jsem dala celozrnnou špaldovou)
  • 1 a půl lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • půl lžičky mleté skořice
  • 50 g mletých ořechů (dala jsem mandle + lískové)
  • 1 plná lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu

Postup

Celá vejce ušleháme s cukrem do husté světlé pěny. Přidáme olej, krátce zašleháme. Poté vmícháme smetanu, mouku smíchanou se škrobem, práškem do pečiva, sodou, solí a skořicí a ořechy. Vmícháme i nastrouhanou hrušku.

Hrušku nastrouháme na hrubém struhadle (já ji neloupu).

Do mísy dáme mouku a kakao a metličkou to promícháme, poté přidáme sůl, kukuřičný škrob, mleté ořechy, kysanou smetanu, prášek do pečiva, sodu, skořici a našlehaná vajíčka a vše pořádně zamícháme, nakonec přidáme olej a nastrouhanou hrušku a znovu vše promícháme. 

Část těsta obarvíme kakaem a přidáme rum. Pokud chcete, můžete kakao vmíchat rovnou do celého těsta a mít tak bábovku kakaovou.

Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě na 175 stupňů pečeme 3/4 až 1 hodinu. Propečenost vyzkoušíme špejlí - zapíchneme ji do středu bábovky a vytáhneme, pokud je suchá, je upečeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat