22. 5. 2021

Drobenkový hruškový koláč


Drobenkové koláče peču moc ráda, jsou rychle hotové a drobenkové těsto je po upečení trochu jako sušenka a to většinou všem chutná. S kakaem a perníkovým kořením jsem ho zkoušela poprvé a v kombinaci s tvarohem a hruškami je výsledek skvělý. Recept je od Markéty v troubě. Na jejích receptech mám moc ráda, že je nemívá přeslazené a často jsou odlehčené.

Přísady

Těsto:
  • 250 g hladké mouky (polovinu jsem dala celozrnnou špaldovou)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkové koření
  • 2 lžíce kakaa
  • 110 g třtinového cukru (dala jsem jen 90 g)
  • 160 g másla

Náplň:
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 zakysaná smetana
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • půl sáčku vanilkového pudinku
  • 3 velké hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • mletá skořice

Postup

V misce smícháme sypké suroviny na korpus, tedy mouku, cukr, kypřicí prášek, perníkové koření a kakao. Po promíchání přidáme na kostky nakrájené studené máslo a prsty tvoříme drobenku. Nesnažíme se vytvořit kompaktní těsto, ale opravdu jen misku jemné drobenky. 

Koláčovou nebo velkou dortovou formu vymažeme máslem (nebo vyložíme pečícím papírem) a tři čtvrtiny množství drobenky do ní vysypeme. Dlaní lehce přitlačíme na dno. 

V jiné misce si smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, bílý jogurt, půl balení vanilkového pudingu (jen nasypat ze sáčku, nevařit) a med. Po promíchání vylijeme na připravený korpus. 

Hrušky oloupeme a nakrájíme na měsíčky, cca 3 mm vysoké a naskládáme lehce na tvarohovou náplň. Hrušky poprášíme mletou skořicí. 

Nahoru nasypeme zbylou drobenku a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175° cca 35 minut. Po upečení bude koláč pod krustou ještě neztuhlý, ale po vychladnutí zatuhne a půjde krásně krájet.

Žádné komentáře:

Okomentovat