20. 5. 2021

Masové kuličky s fazolemi v rajské omáčce


Nevím, jak u vás, ale u nás je jakákoliv rajčatová omáčka sázkou na jistotu. Masové kuličky milují snad všechny děti a bílé malé fazolky jídlo příjemně doplňují. Pokud potřebujete přípravu urychlit, použijte masové kuličky koupené (chuťově výborné prodává Ikea, jsou hotové, zmrazené, ale dají se koupit běžně i v syrovém stavu).

Přísady

  • olivový olej
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 500 g mletého masa
  • 100 g toustového chleba, kousky namočené ve 120 ml mléka
  • 4 plátky prosciutta nebo slaniny, nakrájené najemno
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička drcených fenyklových semínek (lze vynechat)
  • 1 vejce
Na omáčku:
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 3 lžíce rajčatové pasty
  • 1 sklenice hotové rajčatové omáčky (nebo rajčatové pyré)
  • cca 100 až 200 ml vývaru (hovězího)
  • 400 g konzerva bílých fazolí canelliny
  • snítka rozmarýnu
  • 150 g strouhané mozzarelly na zapečení
  • lístky bazalky k podávání

Postup

Nejdříve uděláme kuličky - na oleji osmahneme cibuli a česnek, odstavíme a necháme vychladnout. V míse smícháme maso s ostatními surovinami a vytvarujeme kuličky o velikosti ořechu. Na 2 lžících oleje kuličky opečeme ze všech stran. Dáme je do pekáčku.

Připravíme si omáčku - do výpeku dáme olej, cibuli, česnek, po opečení rajčatovou pastu a omáčku a vývar. Přidáme fazole a rozmarýn a na mírném ohni vaříme asi čtvrt hodiny.

Hotovou omáčku přelijeme přes kuličky, posypeme strouhanou mozzarellou a v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 minut zapečme, až se sýr rozteče.

Podáváme např. s bílým italským chlebem, rýží nebo těstovinami.

Žádné komentáře:

Okomentovat