Nevím, jak u vás, ale u nás je jakákoliv rajčatová omáčka sázkou na jistotu. Masové kuličky milují snad všechny děti a bílé malé fazolky jídlo příjemně doplňují. Pokud potřebujete přípravu urychlit, použijte masové kuličky koupené (chuťově výborné prodává Ikea, jsou hotové, zmrazené, ale dají se koupit běžně i v syrovém stavu).
Přísady
- olivový olej
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 500 g mletého masa
- 100 g toustového chleba, kousky namočené ve 120 ml mléka
- 4 plátky prosciutta nebo slaniny, nakrájené najemno
- 60 g strouhaného parmazánu
- 1 lžička oregana
- 1 lžička drcených fenyklových semínek (lze vynechat)
- 1 vejce
Na omáčku:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 3 lžíce rajčatové pasty
- 1 sklenice hotové rajčatové omáčky (nebo rajčatové pyré)
- cca 100 až 200 ml vývaru (hovězího)
- 400 g konzerva bílých fazolí canelliny
- snítka rozmarýnu
- 150 g strouhané mozzarelly na zapečení
- lístky bazalky k podávání
Postup
Nejdříve uděláme kuličky - na oleji osmahneme cibuli a česnek, odstavíme a necháme vychladnout. V míse smícháme maso s ostatními surovinami a vytvarujeme kuličky o velikosti ořechu. Na 2 lžících oleje kuličky opečeme ze všech stran. Dáme je do pekáčku.
Připravíme si omáčku - do výpeku dáme olej, cibuli, česnek, po opečení rajčatovou pastu a omáčku a vývar. Přidáme fazole a rozmarýn a na mírném ohni vaříme asi čtvrt hodiny.
Hotovou omáčku přelijeme přes kuličky, posypeme strouhanou mozzarellou a v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 minut zapečme, až se sýr rozteče.
Podáváme např. s bílým italským chlebem, rýží nebo těstovinami.
Žádné komentáře:
Okomentovat