8. 6. 2021

Jahodový kynutý koláč


Hurá, už je tu opět jahodová sezóna :-) Až nebudete vědět, co s nimi, vyzkoušejte tenhle trochu zdravější kynutý koláč. Nebojte, nebudete muset čekat dlouho, koláč kyne pouze hotový na plechu, než se rozehřeje trouba. Není přehnaně sladký, v těstě je část celozrnné mouky a v drobence ovesné vločky. Pokud máte rádi sladší moučníky, přidejte do těsta víc cukru. Recept jsem našla u Karolíny Four na jejím blogu, kde ho má se švestkami, a trochu si ho upravila.

Přísady

Těsto:
  • 150 ml teplého mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo klasického)
  • necelá polovina kostky droždí (nebo 1/2 sáčku sušeného)
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g celozrnné špaldové mouky (dala jsem 100 g a ubrala u hladké)
  • velká špetka soli
  • 2 žloutky (dala jsem 1 celé vajíčko)
  • 55 g rozpuštěného másla
  • ovoce cca 3/4 kg (jahody, švestky, borůvky, ostružiny)
  • 200 ml zakysané smetany (příp. tvarohu)
Drobenka:
  • 80 g ovesných vloček
  • 60 g hrubé mouky
  • hrst plátků mandlí (vynechala jsem)
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 40 g studeného másla

Postup

Do teplého mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouky, sůl, žloutky (nebo vajíčko), přidáme vzešlý kvásek a promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto (můžeme přisypat mouku).

Těsto nenecháváme kynout, ale rovnou ho rukama rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vyválíme válečkem). Na těsto poklademe ovoce (větší kusy předem pokrájíme) a lžící pocákáme zakysanou smetanou.

V misce rukama užmouláme drobenku a nasypeme ji rovnoměrně na koláč.

Nyní si zapneme troubu (a koláč bude zatím kynout, cca čtvrt hodiny) na 180 stupňů a ve vyhřáté koláč upečme asi půl hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat