1. 7. 2021

Jahodové taštičky


Tenhle typ těsta mám moc ráda, poprvé jsem ho ale dělala se sýrem a plnila jahodami (recept je od mé oblíbené kuchařky Garden and Kitchen). V těstě opravdu není žádný cukr, ale po potření taštiček vajíčkem jsou posypané třtinovým cukrem, který udělá výbornou krustu. Výsledné taštičky nejsou nijak přeslazené, takže si je klidně můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem.

Přísady

  • 180 g hladké mouky (dala jsem 80 g celozrnné špaldové)
  • 80 g studeného másla
  • 125 g krémového sýra (typu Philadelphia)
  • hrnek jahod
  • 1 plná lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 vajíčko, rozšlehané (na potření)
  • třtinový cukr na posypání

Postup

Z mouky, másla a sýra vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice. 

Mezitím jahody pokrájíme na menší kousky a smícháme s cukrem a škrobem.

Vychladlé těsto rozválíme na tenký plát a vykrájíme kolečka o průměru cca 8 cm. Na jednu polovinu kolečka dáme lžičku náplně, přikryjeme druhou půlkou, kraje slepíme k sobě a přitlačíme vidličkou.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Pirohy naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme třtinovým cukrem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat