4. 7. 2021

Středomořská zapečená kuřecí prsa


Po delší době se mi líbí recepty v aktuálním čísle Magazínu Albert (letní číslo). Spojení kuřecího masa a rajčat funguje snad vždy a rodina zajásala, že jako příloha je bageta (obzvlášť zapečená s česnekem je u nás hit). Černé olivy jsem nesehnala, tak jsem použila zelené.

Přísady

  • 4 kuřecí prsní řízky 
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky nebo tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na menší plátky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na menší plátky
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 1 velký rajčatový protlak
  • 150 ml bílého vína (dala jsem jen vodu)
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 100 g černých oliv bez pecky
  • čerstvá bazalka k podávání
  • 4 světlé bagety (příp. i máslo, prolisovaný česnek, sušená bazalka)

Postup

Kuřecí prsa podélně rozkrojíme, aby z každého vznikly dva plátky. Osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a prsa z obou stran zprudka opečeme. Přendáme je do zapékací mísy.

Cibuli orestujeme v pánvi na rozehřátém oleji, přidáme mrkev a papriku a opékáme. Pak přidáme česnek a po chvíli rajčatový protlak, víno (nebo vodu) a krájená rajčata. Omáčku ochutíme medem, kořením, solí, pepřem, přidáme rozmarýn a přivedeme k varu.

Plátky masa zalijeme omáčkou. Přidáme olivy a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi čtvrt hodiny.

Podáváme s čerstvou nebo zapečenou bagetkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat