20. 9. 2021

Cuketový perník a brumíci


Skvělá variabilní vláčná buchta. Ať už s perníkovým kořením nebo bez něj (klidně jen se skořicí), na plechu, v bábovkové formě nebo v muffinkách či medvídkách. Jíst můžete jen tak, posypat moučkovým cukrem, polít čokoládovou polevou (klidně i z bílé čokolády) a posypat např. kokosem, skvělý je i s kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky. 

Přísady

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky (nebo jen klasické hladké)
  • 1/2 až 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva (nebo prášek do perníku)
  • 1 lžička skořice (vynechejte, pokud dáte kypřící perníkový prášek)
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 90 g rozpuštěného másla (nebo řepkového oleje)
  • cca 300 g nastrouhané cukety (vymačkáme z ní vodu)

Postup

Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme vajíčko, máslo olej, mléko a vymačkanou cuketu. Důkladně promícháme ve středně husté těsto.

Menší pekáček vyložíme pečícím papírem, bábovkovou formu či malé formičky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (brumíky jsem vymazala rozpuštěným máslem, co pak přišlo do těsta). 

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi půl hodiny (brumíky jsem vyndala po 20 minutách), propečenost vyzkoušíme špejlí.

Pokud chceme, po vychladnutí přidáme kopeček šlehačky nebo polijeme čokoládovou polevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat