11. 9. 2021

Tvarohový závin s jablky a mákem


Záviny jsou oblíbené snad v každé rodině. Pokud vyloženě nespěcháte nebo nemáte rádi kupované listové těsto, vyzkoušejte tohle. Díky tvarohu v těstě je zdravější a budete překvapeni, jak je snadné a výborné. Náplň můžete udělat podle chuti, nemusí to být vždy jen jablka s rozinkami a ořechy.

Přísady

  • 267 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 86 g másla
  • 1 malé vejce
  • 1 žloutek (bílek si necháme na potření)
  • 100 g tvarohu
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce vody
  • jablka
  • skořice
  • příp. rozinky nebo ořechy
  • maková náplň (170 ml mléka, 110 g mletého máku, 30 g cukru, necelá lžička skořice, 30 g džemu)

Postup

Do mísy dáme mouku, sůl a nakrájíme máslo na kostičky a necháme chvíli povolit. Přidáme vajíčko, žloutek, tvaroh, ocet a vodu a vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout do lednice.

Mezitím si připravíme makovou náplň: mléko s mákem, cukrem a skořicí povaříme 10 minut. Nakonec vmícháme džem a necháme vychladnout.

Odpočaté těsto rozdělíme na 3 díly a každý vyválíme na obdélník. Doprostřed dáme nastrouhaná jablka (strouhala jsem je na plátky včetně slupky) promíchaná se skořicí. Pokud máme sladká jablíčka, nemusíme je ani sladit. Kdo chce, může přidat rozinky nebo ořechy. Do jednoho závinu jsem dala vychladlou makovou náplň. Do druhého jsem na jablka dala trochu oslazeného zbylého tvarohu.

Záviny zarolujeme, potřeme bílkem (nebo vajíčkem) a ve vyhřáté troubě na 170 stupňů pečeme asi půl až tři čtvrtě hodiny. 

Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat