Efektní pletenec vonící skořicí. Náplň je bez másla, pouze s mlékem a část ořechů je nahrazena vločkami. Pekla jsem pouze s mandlemi, ale můžete zkusit nakombinovat i s jinými ořechy.
Přísady
Těsto:- 250 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 550 g hladké mouky (cca 100 g jsem dala celozrnné špaldové)
- 80 g cukru
- zarovnaná lžička soli
- 70 ml řepkového oleje (příp. rozehřátého másla)
Náplň:
- 200 g mletých mandlí (příp. kombinace mandle + ořechy)
- 50 g mletých ovesných vloček
- 50 g cukru
- 2 plné lžíce skořice
- 200 ml mléka
Postup
Mléko ohřejeme (nesmí být horké), rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek, který přidáme k mouce s cukrem a solí a vlijeme i olej. Uhněteme pružné, hladké těsto, které necháme pod utěrkou cca půl až 1 hodinu nakynout.
Mezitím si připravíme náplň. Smícháme suché přísady a zalijeme je vařícím mlékem. Dobře promícháme a necháme vychladnout.
Z vykynutého těsta vyválíme tenký obdélník, potřeme ho náplní a zarolujeme do rolády. Nožem přepůlíme - vzniknou 2 rolády a ty pak podélně rozkrojíme a zamotáme do copu (jako spodní část vánočky nebo jak se to povede). Cop přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pod utěrkou necháme ještě necelou půlhodinu nakynout. Před vložením do trouby těsto potřeme mlékem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny, až povrch zezlátne. Krájíme až vychladlé.
Žádné komentáře:
Okomentovat