15. 1. 2022

Mandlový skořicový cop


Efektní pletenec vonící skořicí. Náplň je bez másla, pouze s mlékem a část ořechů je nahrazena vločkami. Pekla jsem pouze s mandlemi, ale můžete zkusit nakombinovat i s jinými ořechy.

Přísady

Těsto:
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 550 g hladké mouky (cca 100 g jsem dala celozrnné špaldové)
  • 80 g cukru
  • zarovnaná lžička soli
  • 70 ml řepkového oleje (příp. rozehřátého másla)
Náplň:
  • 200 g mletých mandlí (příp. kombinace mandle + ořechy)
  • 50 g mletých ovesných vloček
  • 50 g cukru
  • 2 plné lžíce skořice
  • 200 ml mléka
+ pár lžic mléka na potření před pečením

Postup

Mléko ohřejeme (nesmí být horké), rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek, který přidáme k mouce s cukrem a solí a vlijeme i olej. Uhněteme pružné, hladké těsto, které necháme pod utěrkou cca půl až 1 hodinu nakynout.

Mezitím si připravíme náplň. Smícháme suché přísady a zalijeme je vařícím mlékem. Dobře promícháme a necháme vychladnout.

Z vykynutého těsta vyválíme tenký obdélník, potřeme ho náplní a zarolujeme do rolády. Nožem přepůlíme - vzniknou 2 rolády a ty pak podélně rozkrojíme a zamotáme do copu (jako spodní část vánočky nebo jak se to povede). Cop přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pod utěrkou necháme ještě necelou půlhodinu nakynout. Před vložením do trouby těsto potřeme mlékem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny, až povrch zezlátne. Krájíme až vychladlé.

Žádné komentáře:

Okomentovat