18. 2. 2022

Makové muffiny plněné povidly


Mák a povidla spolu skvěle ladí. Pokud je budete péct v muffinových formičkách, budou lákavým moučníkem i pro děti. Díky máku a tvarohu v těstě, zůstávají vláčné, i když v nich není žádný tuk. Příště můžete povidla zkusit vyměnit za vypeckované švestky.

Přísady

  • 30 g celozrnné špaldové mouky (nebo klasické hladké)
  • 80 g hladké mouky
  • 80 g mletého máku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 60 až 80 g cukru 
  • trochu citronové kůry
  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • cca 210 ml mléka (podle hustoty těsta)
  • švestková povidla

Postup

Ve větší míse smícháme všechny suché přísady. V další misce dobře prošleháme tvaroh, mléko a vajíčka a tekutou směs vlijeme k suchým přísadám. Zlehka promícháme a příp. doladíme hustotu těsta mlékem nebo moukou, chceme, aby těsto skapávalo ze lžíce a bylo trochu tekutější.

Do muffinových košíčků (používám silikonové) dáme plnou lžíci těsta, doprostřed dáme lžičku povidel a přikryjeme zase těstem.

Muffiny dáme do trouby vyhřáté na 165 stupňů a pečeme asi 20 až 30 minut.

Před podáváním můžeme muffiny posypat moučkovým cukrem nebo k nim můžeme podávat jogurt, zakysanou smetanu nebo šlehačku.

Žádné komentáře:

Okomentovat