25. 2. 2022

Skořicové motance


Recept pro milovníky skořice jako jsme my. Tyhle voňavé motance nejsou smažené, ale pečené a díky jogurtu v těstě jsou vláčnější a i o trochu zdravější.

Přísady

Těsto:
  • 70 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 400 g hladké mouky (cca 100 g jsem dala celozrnnou špaldovou)
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 130 g bílého jogurtu nebo skyru
  • kůra z poloviny citronu
  • 50 g másla, rozehřátého (nebo půl napůl máslo a řepkový olej)
  • cca 2 lžíce mléka na potření
Na obalení:
  • 40 až 50 g másla, rozehřátého
  • 40 g třtinového nebo krupicového cukru
  • 2 plné lžičky skořice

Postup

Do hrnečku dáme mléko, ohřejeme ho, rozdrobíme do něj droždí a přisypeme vanilkový cukr. Necháme pár minut vzejít kvásek.

Do velké mísy dáme všechny ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a uhněteme kynuté těsto (ručně nebo pomocí robota). Pokud těsto lepí, můžeme přisypat trochu mouky. Přikryjeme ho utěrkou a necháme cca hodinu na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů, z každého vyválíme rukou dlouhý a tenký váleček, v polovině ho přeložíme a stočením obou konců vytvoříme motanec/copánek. Motance dáme na plech vyložený papírem na pečení. Všechny potřeme mlékem.

Troubu rozpálíme na 180 stupňů, motance mezitím na plechu vykynou, a pečeme je cca 20 minut dozlatova.

Trochu zchladlé potíráme rozehřátým máslem a obalujeme (nebo posypáváme) ve směsi cukru a skořice.

Žádné komentáře:

Okomentovat