16. 2. 2022

Tvarohové šátečky s jablky


Skvělé šátečky, které se řadí mezi naše oblíbené recepty. S těstem se dobře pracuje a dobrý tip je nastrouhání studeného másla, těsto lze pak snadno propracovat. Starší syn nemá rád jablečné dezerty, pár jich vždy dělám s domácím hustým džemem s kousky ovoce.

Přísady

  • 250 g hladké mouky (část dávám celozrnnou špaldovou)
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 100 g studeného másla
  • 3 jablka
  • skořice
  • příp. cukr na jablka (nedávám, pokud mám sladká jablka)
  • příp. hustý džem, nejlépe s kousky ovoce
  • 1 vejce na potření

Postup

Do mísy dáme suché přísady a promícháme je. Přidáme vajíčko, tvaroh a máslo, které nastrouháme nahrubo. Zpracujeme těsto (nemusí být úplně důkladně propracované), které zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky, promícháme se skořicí, příp. dosladíme cukrem.

Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 0,3 cm a rozkrájíme na čtverečky o velikosti cca 8 cm. Do středu každého dáme lžíci jablek a spojíme protilehlé konce (snažíme se důkladně přitlačit, aby se v troubě šátečky nerozjely). Nakonec všechny potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů něco málo přes půl hodiny, dokud nejsou zlatavé.

Před podáváním můžeme šátečky posypat moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat