22. 3. 2022

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny


Cokoliv z pečené zeleniny je u nás velmi oblíbené. Když z ní uděláte omáčku a smícháte s těstovinami, tak nemůžete šlápnout vedle. Stačí už jen posypat sýrem a zůstanou jen prázdné talíře. Navíc je velmi variabilní, zeleninu dáte podle sezóny nebo stavu zásob.

Přísady

  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku, vcelku ve slupce
  • 1 nebo 2 papriky
  • 1 menší lilek (tentokrát jsem ho neměla)
  • 200 g cherry rajčat (pokud nemáte, tak 1 plechovku sekaných rajčat)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 malé balení lučiny (lze vynechat)
  • parmazán k podávání
  • těstoviny
  • můžete přidat i olivy, tuňáka, slaninu, mozzarellu

Postup

Zeleninu nakrájíme na větší kusy a dáme do pekáče. Pokud máme lilek, necháme ho vcelku. Zakápneme olejem a osolíme. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 3/4 hodiny.

Po upečení oloupeme papriku a lilek a česnek vyloupneme ze slupek (jde to velmi snadno). Pokud jsme nepekli rajčata, přidáme plechovku sekaných, osolíme, opepříme, přidáme ocet a lučinu. Všechno spolu rozmixujeme do hladké omáčky, kterou ještě chvilku povaříme (pokud máme zeleninu včetně pečených rajčat, vařit už není třeba).

Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente a smícháme s hotovou omáčkou. Na závěr posypeme parmazánem.

Jako obměnu můžete do omáčky přidat např. tuňáka, olivy, slaninu nebo mozzarellu.

Žádné komentáře:

Okomentovat