14. 8. 2022

Čočkový dhal, jogurtové placky


Tahle krémová čočka plná chuti je skvělá. Určitě použijte tmavou drobnozrnnou čočku (puy neboli francouzská). Jako příloha jsou skvělé jogurtové placky, ale můžete si ji dát s indickým chlebem naan nebo basmati rýže.

Přísady

  • 1 hrnek černé čočky (francouzská)
  • voda na namáčení a další na vaření čočky
  • 2 bobkové listy
  • 1 oloupaný stroužek česneku, vcelku
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • olej na smažení
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • špetka kari 
  • špetka mletého česnekového prášku
  • 1/4 lžičky uzené mleté papriky
  • (místo kari a česneku je možné použít koření garam masala)
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce 
  • 1 konzerva sekaných rajčat
  • 2 lžíce zakysané smetany

Jogurové placky:
  • 300 g hladké mouky
  • větší půlka lžičky soli
  • větší půlka lžičky jedlé sody
  • 100 g mléka 
  • 115 až 130 g bílého jogurtu (pokud je řidší, tak méně, pokud hustý řecký tak více)
  • pár lžic oleje na opékání

Postup

Čočku zalijeme vodou a necháme 2 hodiny namáčet (můžeme i déle). Poté vodu scedíme, vlijeme novou, přidáme celý česnek a bobkové listy a půl hodiny vaříme. Poté zbylou vodu scedíme.

Mezitím si na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a všechno koření a nakonec lžíci protlaku, který  zarestujeme. Přidáme fazole z plechovky, promícháme a celou směs přimícháme ke slité čočce. Vlijeme i plechovku rajčat, vypláchneme ji vodou a přidáme do hrnce. Necháme na mírném ohni vařit asi půl hodiny, ale můžeme i déle. Často promícháváme. Nakonec vmícháme 2 lžíce zakysané smetany a podle chuti dosolíme.

Podáváme s jogurtovými plackami, chlebem naan nebo rýží.


Mezitím, co se vaří čočka, můžeme udělat placky. Do mouky dáme sůl a sodu a promícháme, přilijeme mléko a jogurt a rukama uhněteme trochu lepivé těsto. Uděláme kouli a necháme chvíli odpočinout. Poté ji rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme na pomoučeném válu placku (můžeme si pomoci i rukama, těsto jakoby vytahujeme).

Rozehřejeme pánev a dáme do ní 1 až 2 lžíce oleje, vložíme vyválenou placku a na mírném ohni opečeme z obou stran, až má zlatavé puchýře. Postup opakujeme se všemi 4 plackami.

Žádné komentáře:

Okomentovat