Cukety kam se podíváš a tak všichni zkoušíme nové recepty s cuketou. Makovec jsem pekla na klasickém pekáči, pokud ho chcete mít trochu vyšší, dejte těsto do menší formy. Poleva vystačí jen asi na polovinu makovce, skvělý je totiž i jen tak samotný nebo potřený švestkovými povidly.
Přísady
- 4 celá vejce
- 100 až 150 g cukru
- 120 g řepkového oleje
- 400 g polohrubé mouky (cca 50 g jsem dala celozrnnou špaldovou)
- 50 g mletého máku
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra (lze vynechat)
- 350 g najemno nastrouhané cukety
Poleva (cca na polovinu makovce):
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy (nebo citronové)
- 1 lžíce teplé vody
Postup
Celá vejce vyšleháme s cukrem do nadýchané světlé pěny. Za stálého šlehání přilijeme olej a postupně vmícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem a nastrouhanou cuketou (nedáváme tam vodu, co cuketa pustí) s citronovou kůrou.
Těsto dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem a pečeme asi 20 až 25 minut na 180 stupňů.
Na vychladlý makovec můžeme dát polevu - smícháme cukr s vodou a limetkovou šťávou. Skvělý je ale i bez polevy nebo potřený povidly.
Žádné komentáře:
Okomentovat