31. 8. 2022

Cuketový makovec s limetkovou polevou


Cukety kam se podíváš a tak všichni zkoušíme nové recepty s cuketou. Makovec jsem pekla na klasickém pekáči, pokud ho chcete mít trochu vyšší, dejte těsto do menší formy. Poleva vystačí jen asi na polovinu makovce, skvělý je totiž i jen tak samotný nebo potřený švestkovými povidly.

Přísady

  • 4 celá vejce
  • 100 až 150 g cukru
  • 120 g řepkového oleje
  • 400 g polohrubé mouky (cca 50 g jsem dala celozrnnou špaldovou)
  • 50 g mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra (lze vynechat)
  • 350 g najemno nastrouhané cukety
Poleva (cca na polovinu makovce):
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce limetkové šťávy (nebo citronové)
  • 1 lžíce teplé vody

Postup

Celá vejce vyšleháme s cukrem do nadýchané světlé pěny. Za stálého šlehání přilijeme olej a postupně vmícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem a nastrouhanou cuketou (nedáváme tam vodu, co cuketa pustí) s citronovou kůrou.

Těsto dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem a pečeme asi 20 až 25 minut na 180 stupňů.

Na vychladlý makovec můžeme dát polevu - smícháme cukr s vodou a limetkovou šťávou. Skvělý je ale i bez polevy nebo potřený povidly.

Žádné komentáře:

Okomentovat