25. 2. 2023

Míša dort



Hledáte snadný a přitom efektní dort? Slavné míša řezy chutnají většině a během chvilky z nich vykouzlíte slavnostní dort. V krému jsem místo másla použila zakysanou smetanu, dort je pak odlehčenější.

Přísady

Těsto:
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 45 g cukru
  • 2 lžíce oleje (řepkového)
  • 70 g mouky 
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 20 g kakaa
  • cca 60 ml mléka
Krém:
  • 500 g měkkého tvarohu v kostce
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr dle chuti 
Poleva a zdobení:
  • 40 ml smetany
  • 40 g čokolády
  • jahody
  • kokosové kuličky (raffaello)
  • oreo sušenky (přepůlené)
  • kinder čokoládky (přepůlené)
  • kinder bueno

Postup

Žloutky dáme do misky s rumem a bílky vyšleháme se solí do pěny. K bílkovému sněhu přidáme cukr a chvíli šleháme, pak přidáme žloutky i s rumem a zašleháme. Poté vmícháme olej a nakonec střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a s kakaem a po trochách mléko. 

Těsto rozetřeme do dortové formy, kde jsme si dno vyložili papírem na pečení.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 až 20 minut. Necháme vychladnout.

Tvarohy prošleháme s cukrem a smetanou a natřeme na vychladlý korpus. Necháme dobře vychladit, klidně do druhého dne.

Připravíme polevu - ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se smetanou (nebo použijeme hotovou čokoládovou polevu) a polijeme okraj dortu tak, aby čokoláda ozdobně stékala po stranách. Povrch dortu po obvodu ozdobíme jahodami a cukrovinkami. 

Žádné komentáře:

Okomentovat