Sezóna rebarbory je každý rok tak krátká a je potřeba si ji užít. Kombinace s jahodami má vždy úspěch a když přidáte i tvaroh, úspěch máte zaručený.
Přísady
Těsto:- 250 g polohrubé mouky (část lze nahradit celozrnnou)
- 50 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka skořice
- trocha strouhané citronové kůry (lze vynechat)
- 50 g másla
- 80 g bílého jogurtu
- 1 vejce
Tvarohová náplň:
- 1 vanička tvarohu (250 g)
- cukr podle chuti (část lze dát např. čekankový sirup)
- 1 vejce (lze vynechat - tentokrát jsem ho nedala)
Na dokončení:
- cca 400 g rebarbory (asi 5 stonků)
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce cukru (nebo podle chuti)
- cca 200 g jahod, nakrájených na plátky
Postup
Suroviny na těsto dobře propracujeme (pokud jej děláme ručně, je lepší mít změklé máslo). Já jej nejraději připravuji v robotu se sekacími noži: nejdříve dám mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, příp. citronovou kůru a studené máslo. Posekám, až se vše spojí, poté přidám jogurt a vajíčko a nechám znovu promíchat. Vysypu vše na vál a rukama propracuju v jednolité těsto. Těsto ihned pomocí prstů natlačíme do koláčové formy (můžeme si ruce vždy pomoučnit) a dáme formu odpočinout a zatuhnout do lednice (já do formy vystřihuji pečící papír).
Rebarboru očistíme a nakrájíme na malé špalíčky, dáme ji do hrnce s vodou a cukrem a povaříme do změknutí. Dáme úplně vystydnout.
Připravíme si tvarohovou náplň - tvaroh smícháme s cukrem a případně vejcem (není to ale nutné).
Vychlazené těsto i s formou vyndáme z lednice, rozetřeme na něj tvarohovou náplň, na ni rozvařenou rebarboru a nakonec plátky jahod.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 3/4 hodiny. Necháme dobře vychladnout a až poté krájíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat