10/06/2023

Krůtí kuličky s bramborami a chřestem nebo hráškem


Jídla z jednoho pekáče mají vždy úspěch a tohle se řadí mezi naše oblíbené. Kuličky můžete udělat jak z krůtího tak kuřecího mletého masa. Pokud není sezóna chřestu, použijte mražený hrášek. Příště můžete pro změnu přidat pokrájené žampióny nebo sušené houby.

Přísady

Na masové kuličky:
  • 500 g mletého krůtího nebo kuřecího masa
  • sůl, pepř
  • sušený tymián a bazalka
  • mletá červená sladká paprika
  • 1 vejce
  • cca 2 lžíce strouhanky
  • 40 ml mléka
Dále:
  • cca 1 kg brambor, nakrájených na klínky
  • sůl nebo koření na americké brambory
  • cca 500 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 lžička dijonské nebo hrubozrnné hořčice 
  • chřest pokrájený na špalíčky nebo 1 hrnek mraženého hrášku
  • příp. 200 g žampionů nebo sušené houby

Postup

Nakrájené brambory dáme do pekáčku  a osolíme nebo okořeníme podle chuti.

Maso a ostatní suroviny dobře prohněteme a uděláme malé kuličky. Ještě syrové je pokládáme mezi brambory do pekáčku. Pokud chceme, přidáme i žampiony.  Vše zalijeme vývarem a smetanou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 3/4 hodiny dozlatova, ale ke konci na pár minut přihodíme pokrájený chřest nebo mražený hrášek.

Žádné komentáře:

Okomentovat