21. 1. 2024

Bábovka z mascarpone


Skvělá jemná a vláčná bábovka. Vím, že na blogu mám bábovek už bezpočet, ale tuhle dělávám opakovaně. Mascarpone v těstě dělá bábovku vláčnou a přitom do ní nemusíte přidávat už žádný další tuk. Můžete zkusit místo obarvení kakaem bábovku ozvláštnit o oříškové máslo - do formy dejte polovinu těsta, na to lžící dejte oříškové máslo a nahoru zbytek těsta.

Přísady

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 130 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g hladké mouky (část dávám celozrnnou)
  • 1 prášek do pečiva
  • příp. trochu citronové kůry
  • 1 lžíce kakaa na obarvení části těsta

Postup

Hodinu před pečení vyndáme vajíčka, mascarpone a mléko z lednice. Kdybychom je dali do těsta studené mohla by se bábovka srazit.

Celá vejce vyšleháme se solí a cukrem do nadýchané světlé pěny. Poté zašleháme mascarpone a vmícháme rum, mléko a přisypeme mouky smíchané s práškem do pečiva.

Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Většinu těsta do ní vlijeme a do zbytku přimícháme kakao. Obarvené kakaové těsto přidáme na světlé.

Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi tři čtvrtě hodiny až hodinu. Propečenost zkusíme špejlí, pokud ji vytáhneme suchou, bez drobečků, je bábovka upečená.

Žádné komentáře:

Okomentovat