15. 1. 2024

Kefírová buchta s polevou a kokosem


Všem známá kefírová buchta ve zdravějším kabátku :-) Vláčná, nepřeslazená, bez vajíček, určitě byste netipovali, že je z poloviny z celozrnné mouky. Polevu dělám domácí z másla, kakaa a cukru, použít ale můžete polevu z čokolády.

Přísady (na menší plech cca 20 x 30 cm)

  • 2 hrnky hladké mouky (1 hrnek dávám celozrnné)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 až 3 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku cukru (případně trochu víc, máte-li rádi sladší)
  • 1 a 1/2 hrnku kefíru nebo kefírového mléka (tj. 1 krabička 500 g)
  • 1/4 hrnku oleje (používám řepkový)
Poleva
  • 40 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • + strouhaný kokos na posypání

Postup

Jako první vyndáme kefír z ledničky cca hodinu před pečením. Je to velmi důležité, kdyby byl studený, těsto by se mohlo srazit.

Ve velké míse smícháme všechny suché suroviny a poté vlijeme kefír a olej. Promícháme.

Menší pekáček vyložíme papírem na pečení a stěrkou do něj uhladíme těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny. Propečenost vyzkoušíme špejlí, pokud nelepí, je hotovo.

Buchtu necháme vychladnout.

Připravíme si polevu. V kastrůlku rozehřejeme máslo, odstavíme, přisypeme kakao a cukr a promícháme do hladké polevy. Rozetřeme ji na upečenou buchtu a posypeme strouhaným kokosem.

Žádné komentáře:

Okomentovat