Mám ho ráda už od dětství, kdy ho pekla babička. Na rozdíl od té její je moje verze o něco zdravější, ubrala jsem cukru, přidala víc tvarohu a trochu celozrnné mouky.
Přísady
Těsto:- 280 g hladké mouky (část, cca 50 g, dávám celozrnnou)
- špetka soli
- 70 g krupicového cukru
- 20 g kakaa
- 150 g másla
- 2 žloutky
- 2 až 3 lžíce mléka nebo bílého jogurtu
Náplň:
- 3 až 4 tvarohy ve vaničce
- až 100 g cukru (dávejte podle chuti, dejte méně a ochutnejte), někdy část nahradím čekankovým sirupem
- špetička soli
- 2 bílky
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
Postup
Nejprve připravíme těsto, je nutné ho dát na nejméně hodinu ztuhnout do mrazáku (nebo přes noc do lednice). Mouku se solí, cukrem a kakaem dáme do robotu se sekacími noži a přidáme pokrájené máslo. Vytvoříme jemnou drobenku, do které přidáme žloutky a podle potřeby mléko nebo jogurt. Rukama propracujeme v nelepivé těsto. Zabalíme ho do sáčku a dáme ztuhnout do mrazáku nebo lednice.
Náplň připravíme smícháním všem surovin.
Ztuhlé těsto rozdělíme na dvě části - větší nastrouháme struhadlem nahrubo do menšího pekáčku (rozměr cca 20 x 30 cm) vyloženého papírem na pečení. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a na povrch nastrouháme zbylé těsto.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut. Před krájením necháme koláč vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat