7. 3. 2024

Strouhaný koláč s tvarohem


Mám ho ráda už od dětství, kdy ho pekla babička. Na rozdíl od té její je moje verze o něco zdravější, ubrala jsem cukru, přidala víc tvarohu a trochu celozrnné mouky.

Přísady

Těsto:
  • 280 g hladké mouky (část, cca 50 g, dávám celozrnnou)
  • špetka soli
  • 70 g krupicového cukru
  • 20 g kakaa
  • 150 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 až 3 lžíce mléka nebo bílého jogurtu
Náplň:
  • 3 až 4 tvarohy ve vaničce
  • až 100 g cukru (dávejte podle chuti, dejte méně a ochutnejte), někdy část nahradím čekankovým sirupem
  • špetička soli
  • 2 bílky
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku

Postup

Nejprve připravíme těsto, je nutné ho dát na nejméně hodinu ztuhnout do mrazáku (nebo přes noc do lednice). Mouku se solí, cukrem a kakaem dáme do robotu se sekacími noži a přidáme pokrájené máslo. Vytvoříme jemnou drobenku, do které přidáme žloutky a podle potřeby mléko nebo jogurt. Rukama propracujeme v nelepivé těsto. Zabalíme ho do sáčku a dáme ztuhnout do mrazáku nebo lednice.

Náplň připravíme smícháním všem surovin.

Ztuhlé těsto rozdělíme na dvě části - větší nastrouháme struhadlem nahrubo do menšího pekáčku (rozměr cca 20 x 30 cm) vyloženého papírem na pečení. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a na povrch nastrouháme zbylé těsto.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut. Před krájením necháme koláč vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat