Čočku na kyselo známe všichni ze školních jídelen a ne každému chutnala. Pokud je to i váš případ, zkuste dát šanci červené čočce a věřím, že si pochutnáte. Nejen, že je výborná, je ale i rychle hotová a ač se to nezdá, není potřeba ji vůbec zahušťovat moukou nebo jíškou.
Přísady
- 450 g červené čočky
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 litr až 1,2 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- sůl, pepř
- ocet nebo citronová šťáva podle chuti (dala jsem cca 3 lžíce octa)
- uvařená vajíčka a pečivo k podávání, příp. osmažená cibulka a kyselá okurka
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji. Čočku propláchneme vodou a přidáme do hrnce. Promícháme, aby se každý kousek obalil v oleji a zalijeme 1 litrem vývaru. Přidáme bobkový list i nové koření a na mírném ohni vaříme čtvrt hodiny.
Pokud se vývar ztratí, přilíváme postupně další a vaříme do změknutí čočky (nebude to trvat déle než 25 minut celkem). Z hrnce vyjmeme koření a podle chuti dochutíme - octem nebo citronem, pepřem, příp. solí.
Podáváme s uvařeným vajíčkem, pečivem, příp. kyselou okurkou a posypanou osmaženou zlatavou cibulkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat