Bábovky jsou vděčným dezertem, mívají je často rády i děti. Tahle je skvělá, vláčná díky jablíčkům a zakysané smetaně a sladká tak akorát. Bonusem je, že si ji můžete upéct, i když nemáte váhu, stačí vám hrneček (o obsahu 250 ml).
Přísady
- 3 celá vejce
- špetka soli
- 1/2 až 3/4 hrnku cukru
- necelá polovina hrnku oleje
- 1 kelímek zakysané smetany (200 g) - vyndat cca 1 hodinu z lednice!!!
- cca 2 jablka, bez slupky a nastrouhaná nahrubo (asi 200 g)
- půl hrnku špaldové celozrnné mouky (příp. klasické hladké)
- 1 a půl hrnku hladké mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (lze vynechat)
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa + 1 lžíce javorového sirupu (lze vynechat)
Postup
Celá vejce ušleháme se špetkou soli a cukrem do husté světlé pěny. Přidáme olej, krátce zašleháme. Poté vmícháme smetanu, mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva. Vmícháme i nastrouhaná jablka.
Část těsta obarvíme kakaem a přidáme javorový sirup. Kakao se sirupem ale můžete vynechat, budete mít bábovku jen světlou.
Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě na 175 stupňů pečeme 3/4 až 1 hodinu. Propečenost vyzkoušíme špejlí - zapíchneme ji do středu bábovky a vytáhneme, pokud je suchá, je upečeno.

Žádné komentáře:
Okomentovat