02/11/2025

Jablečná bábovka se zakysanou smetanou


Bábovky jsou vděčným dezertem, mívají je často rády i děti. Tahle je skvělá, vláčná díky jablíčkům a zakysané smetaně a sladká tak akorát. Bonusem je, že si ji můžete upéct, i když nemáte váhu, stačí vám hrneček (o obsahu 250 ml). 

Přísady

  • 3 celá vejce
  • špetka soli
  • 1/2 až 3/4 hrnku cukru
  • necelá polovina hrnku oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany (200 g) - vyndat cca 1 hodinu z lednice!!!
  • cca 2 jablka, bez slupky a nastrouhaná nahrubo (asi 200 g)
  • půl hrnku špaldové celozrnné mouky (příp. klasické hladké)
  • 1 a půl hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (lze vynechat)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa + 1 lžíce javorového sirupu (lze vynechat)

Postup

Celá vejce ušleháme se špetkou soli a cukrem do husté světlé pěny. Přidáme olej, krátce zašleháme. Poté vmícháme smetanu, mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva. Vmícháme i nastrouhaná jablka.

Část těsta obarvíme kakaem a přidáme javorový sirup. Kakao se sirupem ale můžete vynechat, budete mít bábovku jen světlou.

Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě na 175 stupňů pečeme 3/4 až 1 hodinu. Propečenost vyzkoušíme špejlí - zapíchneme ji do středu bábovky a vytáhneme, pokud je suchá, je upečeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat