30. 1. 2015

Maková bábovka se švestkami


Dokonale vláčná maková bábovka je z únorového Apetitu. Základ tvoří našlehaná šlehačka, nepotřebujete tedy žádný další tuk ani kypřící prášek.

Přísady

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g krupicového cukru (stačí i méně)
  • 3 velká vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • špetka soli
  • 150 g mletého máku
  • 100 g hladké mouky
  • hrst sušených švestek, propláchnutých a okapaných
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Smetanu ušleháme do polotuha spolu s vanilkovým a krupicovým cukrem. Do směsi zašleháme žloutky. Přimícháme mák a mouku. Nakonec těsto zlehčíme ušlehaným sněhem z bílků, do kterého jsme přidali špetku soli. A opatrně vmícháme švestky.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut. Pekla jsem na horkovzduch 155 stupňů necelou hodinu.

Před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem.







Žádné komentáře:

Okomentovat