28. 5. 2015

Kváskový chléb pšenično-žitný


Další můj kváskový počin. Tenhle chléb je spíše takový minichléb, vešel se mi do ruky (mám docela velké ruce) :-) Je s větším podílem pšeničné mouky, takže nevydrží tak dlouho čerstvý jako více žitný chléb. Přesto je výborný a jeho velikost je tak akorát, aby se stihl včas sníst :-)

Přísady

Kvásek:
  • 1 lžíce kvasu z lednice
  • 70 g žitné tmavé chlebové mouky
  • 90 g vody

Kynuté těsto:
  • 160 g kvásku
  • 200 g vody
  • 9 g soli
  • 50 g tmavé žitné chlebové mouky
  • 350 g hladké pšeničné mouky

Postup

Začneme kváskem: mouku si rozmícháme ve větší míse s vodou na těstíčko, do kterého přidáme 1 lžíci aktivního kvásku z lednice. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a při pokojové teplotě necháme několik hodin (nechala jsem 8 hodin).

Poté nezapomeneme 1 lžíci kvásku odebrat a dát znovu do lednice, kde počká maximálně týden na další chleba.

Vykynutý kvásek smícháme s vodou, moukou, solí a kmínem a vypracujeme těsto (podle potřeby můžeme přidat mouku). 
 
Vykynuté těsto necháme půl hodiny odpočinout a poté zpracujeme do bochánku a vložíme ho do vysypané ošatky na kynutí těsta nebo cedníku vyloženého utěrkou, kterou posypeme moukou. Celé to vložíme do igelitového pytle a uzavřeme. Při pokojové teplotě necháme několik hodin kynout (nechala jsem 3 a půl hodiny). Správně vykynuté těsto se po vtlačení prstu pomalu vrací zpět. Když se vrací moc rychle, necháme ještě nějakou dobu kynout, pokud zůstane v těstě důlek, je těsto překynuté.
 
Troubu rozpálíme na 240 stupňů. Na dno trouby dáme vyšší plech (budeme do něj lít vodu) a na střední příčku klasický plech, aby se nahřál. Připravíme si hrneček teplé vody.
 
Vykynutý bochník vyklopíme na vyhřátý plech a ostrým nožem na něm uděláme zářezy (není to ale nutné). Ihned vložíme do trouby, na dno do pekáče vlijeme vodu a hned zavřeme dvířka. Pára pomůže dokynutí a udělá na chlebu výbornou kůrku.
 
Po 10 minutách dvířka trouby otevřeme a necháme uniknout přebytečnou páru (chleba už se nám dále nezvětšuje). Teplotu snížíme na 210 stupňů a pečeme dalších 20 minut, dokud není kůrka zlatavá a při poklepání na spodek chleba zazní dutý zvuk. 
 
Chléb dáme hned po vyndání z trouby chladnout na mřížku, aby se nezapařil. Krájíme ho až úplně vychladlý.
 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat