30. 4. 2015

Rajčatová polévka se sýrovými šneky


Tahle dobrota se řadí mezi naše oblíbená jídla, moc jsme si pochutnali. Recept je z květnového Apetitu, ale s drobnými úpravami.

Přísady

Šneci:
  • 220 ml mléka
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 280 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • cca 1 až 2 lžíce oleje na potření těsta
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 130 g čedaru, nastrouhaného
  • 1 balení mozzarelly, nakrájené na kousky
  • trochu mléka na potření


Polévka:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 400 g konzerva sekaných rajčat
  • 1/2 plechovky od rajčat vody
  • 1 lžička oregana
  • 1/2 kostky kvalitního zeleninového bujonu (nejlépe bio)
  • cukr podle chuti
  • 80 g creme fraiche (husté zakysané smetany)
  • příp. pažitka na ozdobu

Postup

Vypracujeme kynuté těsto (např. v domácí pekárně). 

Po vykynutí rozválíme na plát cca 1 cm vysoký. Potřeme ho olejem (nejlépe to jde rukou), jeden okraj po delší straně necháme volný. Posypeme oreganem a sýrem a zatočíme do rolády. Z rolády nakrájíme šneky, které klademe do kulaté formy vyložené pečícím papírem řezem nahoru. 

Pod utěrkou necháme šneky ještě dokynout, poté potřeme mlékem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 až 35 minut.

Na oleji opečeme cibuli a mrkev. Poté vlijeme rajčata, přidáme vodu, oregano a bujon. Vaříme asi 20 minut. Přidáme creme fraiche a polévku rozmixujeme. Podle chuti dosladíme.

Polévku podáváme posypanou pažitkou a se sýrovými šneky.







2 komentáře:

  1. Krásný blog! Děkuji za inspiraci. Tuto polévku se šnečky určitě vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se blog líbí :-) Polévku i šneky můžu vřele doporučit, pochutnali jsme si na ní celá rodina včetně našeho Davídka.

      Vymazat