31. 1. 2016

Jablečný páj


Recept je ze speciálu časopisu Apetit Světové dezerty. Nejedná se o klasický páj, ale je vylepšený o ovesné vločky. Já jsem jablka nakrájela na dost velké kousky, takže se mi hůř krájel.

Přísady

Těsto:
  • 190 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli

Náplň:

  • 1,3 kg jablek
  • 100 g cukru (dala jsem méně)
  • 100 g rozinek (vynechala jsem)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky nového koření (vynechala jsem)
  • špetka muškátového oříšku (vynechala jsem)
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na drobenku:

  • 80 g másla
  • 80 g přírodního cukru
  • 100 g ovesných vloček

Postup

V robotu rozmixujte mouku, máslo, cukr a sůl na drobenku. Přidejte 2 lžíce ledové vody (dala jsem 3) - těsto by se po zmáčknutí mělo začít spojovat. Těsto vytvarujte do kola o síle 2,5 cm, zabalte ho a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočinout. (já jsem namačkala hned těsto do formy a tu pak dala do ledničky)

Jablka nakrájejte na kostičky a promíchejte se zbývajícími přísadami na náplň. Promíchejte přísady na drobenku.

Náplň rozprostřete na těsto, posypte drobenkou a pečte v předehářté troubě na 180 stupňů - nejdříve 30 minut přikryté alobalem, poté ještě 25-30 minut bez alobalu.

2 komentáře:

  1. Koláč jsem dnes vyzkoušela a všem chutnal už nám zbývá jen půlka a brzy určitě upeču znovu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Veroniko,
      děkuji za komentář, jsem ráda, že měl páj u vás úspěch.
      Zuzka

      Vymazat