12. 6. 2021

Perníková pirátská truhla s pokladem


Narozeninový dort pro syna z perníku plný bonbonů a čokoládových penízků měl obrovský úspěch. Překvapivě nebyl až tolik složitý, cenově vyjde super, lze připravit dopředu a skvěle se hodí do horkého letního počasí. 

Přísady

Těsto na perníčky:
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné žitné mouky (lze použít i žitná chlebová)
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 1 sášek kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 4 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu (dávám hodně plné)
  • 50 g másla 

Dále:
  • 1 vajíčko + 1/2 lžičky kakaa na potírání perníků po upečení
  • čokoládová poleva hnědá a bílá (pro úsporu času jsem použila hotovou v pytlíčkách)
  • párátka (nemusí být)
  • bonbony, čokoláda nebo cokoliv dalšího jako pirátský poklad

Postup

Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. Pokud je hmota spíš řidší, tak podle potřeby dosypeme hladkou mouku, až je těsto nelepivé.

Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - stačí i 2 hodiny.

Těsto rozdělíme na 2 až 3 díly. Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na tlustší placku a vykrájíme obdélníky na truhlu (předem jsem si z papíru vyrobila šablonu). Ze zbytků těsta (odkrojků) jsem udělala zámek a zdrobení truhly, lebky a kosti, lahev (na kterou jsem pak napsala věk oslavence), žraloky a chobotnici. 

Vykrájené tvary dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou, a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 8 minut podle velikosti tvarů (obdélníky na truhlu budou potřebovat o trochu déle). 

Ihned po upečení potíráme horké perníky rozkvedlaným vajíčkem, do které vmícháme kakao (ale jen ledabyle, aby zůstaly trochu hrudky, tím se vytvoří mramorování jako dřevo).

Upečené perníčky necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly. Zdobíme nejlépe druhý den.

Truhlu jsem na bocích slepovala rozpuštěnou mléčnou čokoládovou polevou a pomohla jsem si uvnitř v rozích párátky (vždy jedno zkrácené do každého rohu). Lebky jsem potřela bílou čokoládovou polevou. Ozdoby truhly a zámek jsem přilepila také mléčnou čokoládovou polevou. Nakonec po zaschnutí zbývá jen truhlu naplnit dobrotami.

2 komentáře:

  1. Děkuji za inspiraci a super nápad. Ráda v létě využiji. Ráda u Vás čerpám nápady a realizuji u nás v kuchyni. Hezký den, Klára z Dolních Jirčan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kláro,
      není zač, inspirace není nikdy dost :-) Jsem velmi potěšená, že podle mého blogu vaříte a pečete.
      Také přeji hezký den.
      Zuzka

      Vymazat